Nyheter för dig som ska ta körkort

Nya regler gäller från den i juli 2017 för dig som planerar att ta ett körprov för fordon med en automatisk växellåda.

Utökad B-behörighet

Att kunna köra ett fordon kan hjälpa dig att hitta ett nytt jobb. Körkort ger dig också mer frihet när det gäller din fritid. Men det ställs vissa krav på dig också och kraven varierar beroende på vilken behörighet som du tar ditt körkort för.

Transportstyrelsen ändrar sina regler angående förarprov om utökad B-behörighet (kod 96). Ett villkor kommer att finnas på ditt körkort om ditt körprov genomförs i en automatväxlad bil. Detta nya villkor innebär att om du kör en kombination av fordon som kräver utökad B-behörighet så krävs det att dragfordonet också är automatväxlat. Detta nya villkor gäller endast när du kör en kombination av fordon som kräver B-behörighet. B-behörighet måste finnas om släpvagnens totala vikt är mer än 750 kg och om den sammanlagda vikten för kombinationen av fordon överstiger 3 500 kg. Men den får inte vara på mer än 4 250 kg. Du måste ha fyllt 18 år för att få denna behörighet.

Det finns inte några som helst undantag från denna regel som införs, just för att Sverige ska kunna leva upp till direktiv från EU.

Ny kod på körkortet

För att kunna få göra ett förarprov för B-körkort så krävs det att du har ett giltigt körkortstillstånd. Du kan ansöka om det hos transportstyrelsen. När du tar körprov för B så har du rätt att köra personbilar och även lätta lastbilar.

Så om du gör ett körprov från den 1 juli 2017 för utökad B-behörighet (kod 96) i en automatväxlad bil så får du ett körkort med en speciell kod där det står att villkoret är automat (kod 78). Detta betyder att du enbart kan köra bilar som har en automatisk växellåda.